Life could be a dream

Door de boxen schalt een doo-wop nummer uit de jaren vijftig.  Ik hoor de zanger zingen: “Life could be a dream, if only all my precious plans would come true” en vraag me af hoe het daarna zou gelopen zijn voor hem.   Is zijn leven een droom geworden, en was het noodzakelijk dat al zijn plannen uitkwamen?

Ik slurp mijmerend eens van mijn koffie terwijl het schrille contrast van de muziek en de plaats me opvalt.  Vandaag lijkt de playlist per ongeluk verwisseld te zijn met die van een niet nader genoemd Antwerps radiostation op Linkeroever.  Ik stel me de reacties voor van de luisteraars van het radiostation wanneer ze plots de reguliere afspeellijst van de koffiebar door hun woonkamer horen dreunen.  Mijn gedachten en gebeden zijn bij mensen als Jos en Maria die zich nog onbewust zijn van de imminente influx van ketelmuziek wanneer Jos de goudkleurige knop van hun met hout gefineerde radio-ontvanger omdraait. Ik kan mijn glimlach maar moeilijk onderdrukken bij de gedachte maar herpak me ietwat beschaamd wanneer ik mijn overbuur zie opkijken.  Soms heb ik te veel fantasie.

Buiten vallen regendruppels zo mogelijk nog veelvuldiger dan de noten uit de evergreens.  Geen hond die door dit weer gestuurd zou worden.  Door de deur van de koffiebar wandelen enkel halvezolen zoals ik en ook studenten die zich verplicht voelen de laatste lessen te volgen druppelen binnen.  Ik observeer kort de bezoekers, waarvan ik slechts enkele regulars herken en vraag me af wat zij vinden van de deuntjes.  Zouden ze weten dat er op andere dagen andere muziek speelt, en dat het nog steeds een hippe koffiebar is, of rollen ze stiekem met de ogen bij elke volgende song?  Of misschien ben ik wel de enige die zich bewust bezighoudt met het geluid uit de luidsprekers.

Een soort déjà vu overvalt me en terwijl de realiteit vervaagt, waan ik me in een bar waar je muntjes in een jukebox steekt om nummers te kiezen. Het is een tijd die ik zelf nooit gekend heb -zó oud ben ik nu ook weer niet- maar toch voelt het op een of andere manier vertrouwd. 

De oude klanken en de warme drank vormen een oase te midden van het druilerige weer, als een warm dekentje van zorgeloze rust en aanstekelijke vreugde.

Life can be a dream.

Zwart-wit foto van een jukebox

Een gedachte over “Life could be a dream”

Geef een reactie